Knipsels

cello is warm en lyrischMirjam Versteeg, cello docente, gaat privelessen geven in Rhenen:

RHENEN - Ze speelde ruim vier jaar geleden de cellomuziek tijdens de presentatie van de mega roman'De ontdekking van de hemel' van de Nederlandse schrijver Harrry Mulisch. Dat was een muziekstuk van Leos Janacek, getiteld 'Pohadka'. In genoemde roman neemt Ada, een vrouw, die niet onverdienstelijk de cello bespeelt, een belangrijke plaats in.

"Vraag me niethoe ik bij deze presentatie terecht ben gekomen. Ik weet echter nog als de dag van gisteren wat voor indruk alles op me gemaakt heeft. Aan het boek zelf ben ik nog niet toegekomen. Dat ligt bij mijn ouders thuis. Misschien dat ik er over een tijdje eens in begin", zegt Mirjam Versteeg (28) (in 1999 - red.), cello docente en woonachtig in Rhenen.

Mirjam Versteeg, geboren in Kesteren, maakte op dertienjarige leeftijd kennis met cello muziek. Mirjam: "Dat was tijdens een concert, waar mijn ouders mij mee naar toe hadden genomen. Ik zat als het ware met mijn neus bovenop de violoncello van de dame, die in dat orkest speelde. Ik werd direct gegrepen door het instrument en de klank die het voortbracht. Vanaf dat allereerste moment wist ik ook zeker dat ik cello wilde gaan spelen en studeren. Dat deed ik uiteindelijk aan het Conservatorium  in Arnhem.

Goeroe

De inwoonster van Rhenen kreeg onder meer les van cello goeroe Menno van Delft en van Robert en Michel Dispa. In mei 1997 studeerde ze af aan het conservatorium in Arnhem. "Ik speelde tijdens mijn studietijd al in veel orkesten en ensembles en geeft momenteel leiding aan een aantal ensembles. Na mijn examen ben ik direct als docente aan de slag gegaan. Dat was in Kampen, waar ik trouwens nog steeds les geef. Daar ben ik vier uur in de week actief en het zijn zeker niet alleen ouderen die ik cello les geef, maar ook kinderen.", aldus Mirjam Versteeg. De docente die aan de Beukenlaan woont, beschikt over een fraaie muziekkamer, die geheel geluidwerend is gemaakt. Mirjam: "Op deze kamer kan ik naar hartelust verder studeren en muziek maken op de cello en gamba. De ruimte leent zicht uitstekend voor het geven van lessen aan anderen. Ik wil immers kinderen en ouderen in Rhenen, en natuurlijk ook zij die buiten Rhenen wonen, wegwijs maken in het bespelen van de cello, waarvan de lyriek en de warmte tot de natuurlijke eigenschappen van het instrument worden gerekend."

Fantasie

Kinderen vanaf zeven jaar kunnen al les krijgen bij Mirjam Versteeg. Daarover de cellodocente: "Met kinderen werken vind ik fijn. Ze bezitten een grenzenloze fantasie. De lessen aan kinderen gaan spelenderwijs. Er worden verhaaltjes verzonnen en daarbij wordt muziek gemaakt. Zo kan een meegebrachte beer of een ander stuk speelgoed goed van pas komen. Aan het beoefenen van de cellomuziek is geen leeftijd gebonden.

Proefles

Wie het eens proberen wil die mag. De eerste les, die ik gemakshalve maar een proefles noem, is geheel gratis. Het verplicht tot niets. Meer informatie: Mirjam Versteeg, tel. 0317 - 614598.