instrument

Cello's zijn er in allerlei soorten en maten. Hoe vindt u nu een instrument wat bij u past? Over het algemeen is het beter in eerste instantie een instrument te huren. Kinderen in de groei kunnen beginnen op een cello met een aangepaste maat. Maar ook volwassenen die nog niet zeker weten of de cello hun instrument is kunnen beter beginnen op een huurinstrument.

Huren

leerlingendag-2010-frameEen goede beginners-cello met hoes en strijkstok kunt u huren voor een bedrag van zo'n € 360,- per jaar.  De exacte huurprijs is afhankelijk van de kwaliteit van het instrument en of onderhoud en verzekering zijn inbegrepen in de huurprijs. Vaak is het mogelijk om de cello die u huurt na een bepaalde periode te kopen, waarbij het door u betaalde huurbedrag geheel of gedeeltelijk als korting wordt gerekend. Dat is voor veel leerlingen een reden om een goed instrument te huren.

Ik raad mijn leerlingen aan om in het begin een cello te huren. Dit kan bij de cellowinkel een onderdeel van de celloklas.

Kopen

U zoekt een instrument waar u jaren serieus en met plezier op kunt studeren. De prijs van een cello is van een boel factoren afhankelijk. De belangrijkste factoren zijn de constructie en het materiaal. Aan een goede cello is tijd en aandacht besteed en dat ziet en hoort u eraan af. Het is een mythe dat oude instrumenten per definitie beter zijn dan nieuwe. Tijdens mijn zoektocht naar een meestercello kwam ik zelf uit bij een instrument wat nog gebouwd moet worden!

Een goede cello is waardevast en een heel goede cello stijgt zelfs in waarde. Hetzelfde geldt voor de strijkstok. Investeren in een goed instrument is daardoor extra interessant. U kunt bijvoorbeeld vragen of de cello die u wilt aanschaffen na een paar jaar gebruik ook weer inruilen. Dat is een redelijke toets om te zien of u een goed instrument in handen hebt. Maar wat goed voor u is bepaalt u natuurlijk helemaal zelf. Juist daarom is het goed om meerdere celli te proberen alvorens tot aanschaf over te gaan.

"O.k., maar over welk bedrag praten we dan?", hoor ik u denken. Als u begint met cello-spelen moet u rekenen op een bedrag van €2.000,- tot €8.000,- voor een cello en plusminus 20% van deze waarde voor een strijkstok. Daarnaast heeft u nog een hoes nodig om uw instrument veilig in te kunnen vervoeren. Natuurlijk, ze zijn er ook nog goedkoper via de tweedehands markt en op internet, maar bedenkt u zich dan wel dat het kostbaar kan zijn om die instrumenten goed af te laten stellen en dat u er - zou je het instrument weer willen verkopen - moeilijker weer vanaf komt. Goedkoop wordt dan helaas duurkoop.

Koop een muziekinstrument nooit zonder het te hebben bespeeld! Als u het instrument aan mij laat zien kan ik vooral de klank beoordelen, maar wilt u een uitspraak over de kwaliteit van de constructie en het materiaal, dan moet u echt bij de vakman zijn. Hij of zij kan daar uitspraak over doen, zodat u kunt inschatten of u een juiste prijs gaat betalen voor het instrument.

Als u een instrument hebt gekocht is het verstandig deze apart te laten verzekeren. U heeft hiervoor een taxatierapport van de vioolbouwer nodig dit geldt voor de duurdere instrumenten. Informeer vooraf naar de kosten van zo'n taxatie en vraag naast de verzekeringswaarde om de 'geschatte verkoopwaarde' (Voor welke prijs zou u dit instrument nu in uw winkel verkopen?). De starter instrumenten vallen vaak onder de inboedel verzekering. Vraag hiernaar bij u verzekerings consulent. Informeer vooraf naar de kosten van zo'n taxatie en vraag naast de verzekeringswaarde om de 'geschatte verkoopwaarde' (Voor welke prijs zou u dit instrument nu in uw winkel verkopen?).

tipboekIn 2002 is er een handzaam boekje uitgekomen: "Tipboek Cello"; Een handige en helder geschreven gids voor cellisten die willen beginnen, net begonnen zijn of al een paar jaar spelen. Met honderden praktische tips over het kopen en huren van een cello, over het uitzoeken van strijkstokken en snaren, over stemmen en over het onderhoud van uw instrument, en met een compleet cellistenwoordenboek. Zodat u weet wat u hebt en weet wat er te koop is, en zodat u alles eruit haalt wat erin zit. Het Tipboek Cello is in de laatste druk voor €14,80 te koop in de cellowinkel.

Bij deze uitgave hoort ook een website: www.tipbook.com. Op deze site vindt u onder andere korte filmpjes en fotoseries die u kunt activeren door tipcodes uit het boekje in te voeren.

Als u vragen hebt over de cello en strijkstok, het huren of kopen van een instrument, schroom dan niet deze aan mij te stellen. U kunt me bellen of mailen en uw vragen stellen via de contactpagina op mijn website.


Home Lespraktijk de cello